De stille krachten op de golfbaan
Marshals zijn de stille krachten achter de schermen die ervoor zorgen dat alles op onze golfclubs soepel verloopt. Ze helpen spelers, zorgen voor veiligheid en dragen bij aan een prettige sfeer op de baan. Bij BurgGolf De Berendonck in Wijchen hebben we een enthousiast team van marshals, en Enny is daar één van. Deze maand spraken we met haar over haar ervaringen, wat haar drijft in haar rol en het belang van marshals op de golfbaan.
Hoe lang ben je hier al marshal en wat trok je aan in deze functie?
Zes jaar geleden zag ik dat de golfclub marshals zocht. Ik speelde zelf toen pas drie jaar golf en had er veel plezier in gekregen. Het leek me fijn om iets te kunnen bijdragen aan de club. Daarnaast vind ik het heerlijk om buiten te zijn in een mooie omgeving en iets te kunnen doen voor de leden om het speelplezier te bevorderen.
Wat vind je het belangrijkste in je werk?
In eerste instantie ben ik gastvrouw en is het mijn taak om onder andere golfers te helpen, gasten de weg te wijzen en te zorgen voor een goede doorstroming. Maar ik vind veiligheid in de baan ook belangrijk. Als ik zie dat iemand afslaat terwijl de flight vóór hen nog maar net weg is of als de greenkeeping nog bezig is, dan zal ik daar iets van zeggen. Overigens, nu we het daar toch over hebben: voor de greenkeepers is het ook niet fijn als mensen een proefslag maken terwijl zij nog in de baan bezig zijn. Dat kan bedreigend overkomen.
Maar naast zorgen voor veiligheid bestaat mijn taak voornamelijk uit het de spelers zo aangenaam mogelijk maken. Mensen verliezen wel eens een club. Als ik die vind, breng ik die zo snel mogelijk terug naar de speler zodat deze zijn of haar spel weer kan hervatten. Het komt ook wel eens voor dat er iemand onwel wordt in de baan. Daar zorg ik dan voor zodat ze veilig terug in het clubhuis komen en er voor hen gezorgd wordt. En bij warm weer zie je mij regelmatig met lekker koud water rondrijden.
‘Het werk van de marshal bestaat uit méér dan over de baan rijden!’
Soms wordt er vreemd opgekeken als ik vraag naar een starttijd terwijl mensen al op de baan lopen. Dit komt omdat wij geen real-time overzicht hebben van alle spelers en hun starttijden. Boek je bijvoorbeeld een uurtje van tevoren, dan staat dat niet op onze uitdraai. Toch is het belangrijk dat wij weten wie er op de baan zijn, bijvoorbeeld omdat we in geval van calamiteiten moeten weten wie er op welk tijdstip op welke hole kan zijn. Zeker aan het einde van de dag is het van belang een totaaloverzicht te hebben van het aantal spelers op de baan. Mocht er iets gebeuren, dan weten wij waar onze leden zijn. Meld je dus altijd aan bij de receptie. Dit geldt ook voor de Par3. Voor BurgGolf is het belangrijk te weten hoeveel mensen er gebruikmaken van de Par3 en ook hier geldt dat de marshal wil weten wie er op de Par3-baan zijn.
Wat vind je het leukste aan je werk?
Nou, ik houd wel van een grapje. Het is altijd leuk als er goedgehumeurde en vriendelijke mensen op de baan zijn. Gelukkig is dat meestal wel het geval. Verder vind ik het contact met collega’s fijn en geniet ik op een mooie dag van de omgeving en de rust die dat uitstraalt. De club voelt ook wel aan als een ons-kent-ons club. Het is niet anoniem en dat maakt dat je onderdeel bent van een groep mensen die met dezelfde intentie naar BurgGolf De Berendonck komen, namelijk een lekker potje golfen of een gezellige wedstrijd spelen.
Heb je nog tips voor de spelers?
Enkele open deuren, maar toch wel van belang om ze nog eens onder de aandacht te brengen:
- Neem altijd een pitchfork mee (en gebruik ’m ook!). Doe dit ook op de greens van de Par3.
- Hark de bunkers aan als je je bal uit de bunker hebt geslagen (een veelgehoorde ergernis van spelers wanneer dit niet gebeurd is). Zie je dat je medespelers dit vergeten, wijs ze er dan vriendelijk op of help zelf even mee om de doorstroom te bevorderen. Zijn er te weinig harken, geef dat dan even door aan de marshal of aan de receptie.
- Leg je geslagen plaggen terug. Kleine moeite, groot plezier.
- Ready golf: om de doorstroming te bevorderen is het fijn als je weet hoe je ready golf speelt. Wanneer een medespeler een bal in de rough slaat, ga dan niet meteen met z’n allen meezoeken, maar sla eerst je eigen bal. Ondertussen kan de verloren bal door de bezitter gezocht worden. Wanneer de medespelers geslagen hebben en de bal is nog steeds niet gevonden, mag je even meezoeken, maar niet te lang. De regel is 3 minuten in totaal. Niet gevonden? Dan droppen! Verder hoef je ook niet op je beurt te wachten bij het slaan of uitholen: wanneer het veilig is om te slaan of uit te holen, hoef je niet te wachten. Dit bevordert de doorstroming.
- Loop niet met je trolley tussen een bunker en de green. Het is misschien de kortste weg, maar dit mag niet.
- En last but not least: (lachend) Lief zijn voor de marshal. Maar ook voor al het personeel. Greenkeeping, management, horeca: iedereen probeert het de spelers zo aangenaam mogelijk te maken. Een beetje geduld en vriendelijkheid vindt iedereen gewoon heel fijn.
Wat mogen golfers je zoal vragen?
Als je iets verloren bent (een club, een cover of een jas o.i.d.), spreek me dan even aan (of bel de receptie als je me niet zo snel ziet). Ik kom dan naar je toe om je te helpen. Bij calamiteiten (plotselinge ziekte of een dringende noodzaak om snel naar het clubhuis te komen) kun je me aanspreken of de receptie bellen. Zij bellen mij dan en ik kom zo snel mogelijk naar je toe. Andere zaken, bijvoorbeeld geen vlag op de green, paaltjes weg, bordjes weg of verkeerd geplaatst, beschadigde greens door vandalisme, kun je ook aan mij of de receptie doorgeven. Wij zorgen er dan voor dat het weer in orde komt. Ook goede tips zijn altijd welkom!
Dank je wel Enny voor dit interview!